Cu bucurie, vă anunțăm un eveniment inedit care, nu întâmplător, a avut loc chiar în Săptămâna Naţională a Bibliotecilor (20-26 aprilie 2015) ,
dorindu-ne astfel să însuflețim dragostea de carte și să îndreptăm
atenția copiilor către lectură.
Ei bine, Secția pentru Copii.Ludoteca a Bibliotecii Județene "Panait Istrati" Brăila în parteneriat cu Secția pentru Copii a Bibliotecii Județene "George Barițiu" Brașov a găzduit prezentarea cărților de literatură pentru copii a scriitorului și bibliotecarului Cătălin Lungu.
Modalitatea în care s-a desfășurat acțiunea a fost una originală pentru că s-a realizat prin intermediul mediului online. Astfel, printr-o videoconferință skype, publicul brăilean a fost atât de aproape de publicul brașovean, stabilindu-se un dialog autor- public cititor.
Au participat elevi ai clasei I A de la Școala Fănuș Neagu Brăila și ai clasei a VII-a de la Școala Gimnazială nr. 6 Brașov. Elevii brașoveni erau deja familiarizați cu cărțile autorului brăilean, dialogul fiind interactiv și extrem de interesant. Opinii critice au fost exprimate de către invitatul special, Dan Bistricean, bibliotecar și membru al Uniunii Scriitorilor din România.
Un moment emoționant a fost acela
când scriitorul a dialogat cu cei mici răspunzând la micile lor curiozități. A urmat o sesiune de autografe și fotografii.
Pasiunea pentru scris a lui Cătălin Lungu a început încă din copilărie, acea perioadă simbolizând de-a lungul vieții, un refugiu, un sipet cu amintiri dragi.
"Un canguraş prin oraş"a fost prima încercare a autorului de a scrie literatură pentru copii, "satisfacția fiind copleșitoare, în momentul în care vezi bucuria din ochii unui copil care tocmai s-a împrietenit cu un personaj din cartea ta".
Au urmat apoi "Norişor","Când din rădăcini cresc aripi", "Zoo Alfabet în rime", "Pescăruşul Tomis" și "Muguri de brad".
Carțile îmbină textul poveştii cu desene grafice care pot fi colorate de
copii.
Felicitări și la mai mare, Cătălin Lungu!
"O întâlnire de suflet, un popas în lumea fascinantă a cărților pentru copii, tărâm de basm în care cei mici s-au simțit minunat, iar noi am păşit fascinați pe urmele lor, savurând entuziasmul trăit în timp ce răsfoiau filele colorate."
Ana- Maria Pătulea, prof. înv.primar Școala Fănuș Neagu Brăila
"Povestirea Când din rădăcini cresc aripi pornește de la un fapt al realității contemporane – plecarea părinților la muncă în străinătate – urmărind călătoria inițiatică a personajului Ștefan în lumea satului bunicilor săi, un spațiu autentic, încărcat de tradiții.Viețuirea în acest spațiu, care presupune parcurgerea unor etape aparent firești, însă care îi pun la încercare disponibilitatea de a duce o viață simplă, asemenea bunicilor lui, îi oferă cheia devenirii personale. Astfel, titlul metaforic devine foarte sugestiv. Textul este un exemplu frumos de limbă română folosită cu delicatețe. Adolescenții,cărora li se adresează scriitorul Cătălin Lungu prin această carte, au nevoie de astfel de exemple literare, care se folosesc de viața cotidiană și de limbajul simplu, fără prea multe podoabe artistice, pe care cei tineri le cunosc."
Mihaela Stan, prof. Școala Gimnazială nr. 6 Brașov
Datorită succesului avut, dorim să replicăm această experiență, adresîndu-ne cadrelor didactice și elevilor din ciclul primar.
Doina Stanciu, bibliotecar
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu