Translate

marți, 25 februarie 2014

Dragobetele copiilor

      Sub genericul "Dragobetele copiilor", la Secţia pentru Copii a Bibliotecii Judeţene Brăila am sărbătorit astăzi începutul primăverii împreună cu prietenii noştri, membrii grupei mari ai Grădiniţei LPS, îndrumaţi de doamna educatoare Elena Bucovală.
     M-am tot întrebat cum să le povestesc micuţilor despre Dragobete, o sărbătoare care celebrează unul dintre cele mai deosebite sentimente şi care nu este direct legată de copii.
Dar, s-a dovedit a fi o ocazie bună de a le explica ce înseamnă a-ţi fi drag cineva prin poveşti şi exemple pe întelesul lor. 
    Ca şi introducere, am vorbit despre iubire...despre mai multe feluri de iubire: iubirea faţă de semeni, iubirea pentru animăluţe, pentru natură şi nu în ultimul rând pentru ...carte.
Personaje din cărţile copilăriei au fost amintite pentru a exemplifica tipurile de dragoste mai sus amintite. Astfel, Mogli şi Baloo, Rapunzel şi Flynn, Doamna şi Vagabondul, Frumoasa şi Bestia, Prinţesa şi broscoiul au fost pe buzele prichindeilor.
      Am explicat apoi originea sărbătorii de Dragobete şi obiceiurile specifice zilei de 24 februarie.
Dragobete este simbolul dragostei la români aşa cum Cupidon este în alte ţări. Se spune că în această zi ursul iese din barlog, păsările îşi fac cuib, bucurându-se de venirea primăverii. Omul trebuie să participe şi el la bucuria naturii, astfel că tinerii merg în pădure să culeagă flori de primăvară : ghiocei, toporaşi, brânduşe, viorele.
    Şi pentru că teoria e totuşi...teorie :), în partea practică a activităţii, Quilling by Monica a propus copilaşilor să realizeze un model de inimioare în tehnica quilling.
Prin forma, culoarea şi semnificaţia inimoarelor, felicitările pe care au fost aplicate au căpătat o valoare aparte.

















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu