Translate

luni, 3 aprilie 2023

Premiul Asociației Culturale Leviathan - Concursul Național de Creație Literară "Și eu știu să scriu!" 2023

 

Negoiță George

Școala Gimnazială ”Vlaicu- Vodă”, Brăila


Amintiri din copilărie

 

Bunicul. Îl privesc. Are părul cărunt.

Și amintirile lui … off! Ce multe sunt!

Îmi spune de-a lui copilărie

Și, Doamne, cât de multe mai știe!

Cu drag mi le povestește

Și încă își mai amintește

Ce făcea când era tinerel

Cât semăn acum cu el.

 

Bunica. O privesc. Un zâmbet îi dăruiesc

Știu că de mama îi amintesc.

Ea cu drag gogoși ne pregătește

Rețeta  de mică și-o amintește.

Mirosul de cozonac, jocurile din copilărie

Ea mi le povestește cu nostalgie

Și plânge când se uită la fotografii

Cu părinții ei la ore târzii.

 

Tata. Îl cunosc. Câteva fire albe i-au apărut

Parcă nici nu l-am mai recunocut.

Atunci când vine acasă cu drag 

Își îmbrățișează copiii în prag.

Mă uit la pozele lui din copilărie

Ce le privește și el cu melancolie.

Îmi povestește și din armată

Și ce copil era odată.

 

Mama. O cunosc. Acum ascultă o melodie

Eu o privesc….încă nu știe.

Și văd cum se emoționează

Și iarăși plânge și oftează.

Copil ca mine a fost și ea

Și timpul înapoi nu-l poate da.

În pod ea are multe jucării

Ca să-și păstreze toate amintirile vii.

 

Eu. Mă privesc. Nu mă cunosc încă.

Am nouă ani și-am făcut o listă lungă:

Părinți, bunici, prieteni, cunoscuți

Care sunt din ce în ce mai tăcuți.

Dorul de copilărie tot îi urmărește

Și timpul acesta parcă nu se mai oprește.

Dar, stați! Chiar dacă nu mai puteți fi copii

Să vă jucați cu multe, multe jucării

Sufletul vostru să fie plin de bucurie

La fel cum sunt și eu  în copilărie!

Să nu încetați niciodată să vă jucați,

Că o viață aveți și ar trebui să vă bucurati

De noi, copiii voștri, care, încă suntem mici,

Că viața trece și nu se oprește aici!

Premiile Editurii Arco Iris Brașov - Concursul Național de Creație Literară "Și eu știu să scriu!" 2023

 


 

 

 

                                  Dumitrescu Andrei

Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul”, Pucioasa




Luna cu două feţe

 


        Lui George, un băiat de 14 ani, mic de statură pentru vârsta lui, cu părul negru ca abanosul şi cu ochii căprui şi blajini, ȋi place să stea în grădina lui din spatele casei majoritatea timpului liber şi să grădinărească. Acum ȋnsă, grădina lui George este acoperită de o mantie albă ca spuma laptelui, fiindcă tocmai ce a nins.

       Într-o zi, în timp ce George deszăpezea grădina, în zăpadă, într-o sticlă, găsi un mesaj scris pe o coală de hârtie. Mesajul era : ,,Oricine ai fi, de oriunde ai fi , vino pe partea întunecată a Lunii. Băiatul a rămas cu gura căscată : ,,Partea întunecată a Lunii ?! Ce ar trebui să fac eu !?

       Băiatul studia în fiecare noapte luna cu un super telescop construit chiar de el. O vedea în toată splendoarea ei, albă,  plină de cratere  şi foarte luminoasă. După o perioadă de gândire, George a decis să înceapă construirea unei rachete. A dezasamblat magazia veche a bunicului şi s-a apucat de treabă. I-a luat cinci zile să facă racheta, dar a fost foarte mulţumit de rezultat. Aceasta avea 2 metri lungime şi era de culoare roşie cu alb. Avea un geam rotund, iar propulsorul era făcut dintr-un bidon plin cu coca-cola  care, în contact cu punga plină cu mentos, putea ridica racheta de la sol. Avea să fie o mare călătorie, aşa că s-a odihnit o zi întreagă pentru a fi pregătit pentru misiunea „partea întunecată a Lunii “. După ce s-a odihnit, a făcut un bilet părinţilor în care le-a explicat unde a plecat, spunându-le că este visul lui şi că se va întoarce în câteva zile.          

        A venit momentul mult aşteptat. Băiatul a amestecat coca-cola cu mentos şi a urcat repede în rachetă. Racheta sa s-a ridicat imediat de la sol. A trecut de straturile atmosferei şi a ajuns într-un final în spaţiu… un spaţiu infinit şi întunecat. Stelele aurii erau cu milioanele. Spaţiul era ca şi o carte de aventură: cu cât înaintai mai mult, cu atât erai mai interesat să descoperi cât mai mult. Imediat ce a intrat în spaţiu, gravitaţia a dispărut, iar băiatul a început să plutească prin rachetă, neavând gravitaţie artificială. A trebuit să suporte lipsa gravitiei până a ajuns pe luna cu cele două feţe ale ei. Cu cât se apropia de ea, luna devenea şi mai mare, ȋncât ȋncepu să-l cam sperie pe George . Dar se îmbărbătă şi îşi alungă teama ȋn spaţiul negru şi infinit. În sfârşit, a ajuns pe lună. Avea un costum argintiu, făcut din faţa de masă a mamei sale, nişte cizme verzi de cauciuc, ale unchiului său, şi o caschetă albastră şi ruginită găsită agăţată de vechea motocicletă a tatălui său. Primul pas pe Lună a fost ca săritura într-o piscină adâncă, atunci când nu ştii să ȋnoţi: la început te panichezi , dar mai apoi te obişnuieşti. După ce George s-a obişnuit cu mersul pe Lună, a început să exploreze împrejurimile. Nu era nici urmă de viaţă, existau doar gropi de diferite mărimi, obţinute ȋn urma impactului Lunii cu diferiţi asteroizi sau alte obiecte din spaţiu. Praful lunar zbura prin aer ca o furtună de nisip, de fiecare dată când George păşea pe nisipul galben din acest deşert. La un moment dat, băiatul a văzut o lumină roşiatică în apropiere, dar nu pe partea cu lumina unde se afla el, ci pe partea întunecată a Lunii, locul indicat de biletul găsit de el ȋn din grădina lui. 

     Cu mult curaj, George a trecut limita dintre lumina şi întunericul de pe Lună, îndreptându-se înspre lumină puternică ce aproape că-l orbea. Ȋnsă a trebuit să se oprească din cauza unei voci care spunea: ,,Cine eşti , vii de pe Pământ?  Auzind acestea, el s-a apropiat mai tare, până a putut vedea cine a vorbit. Era un bărbat de vârstă medie, costumat într-un costum alb de astronaut. Acesta stătea lângă o rachetă imensă distrusă, pe care scria APOLO. Avea vârful roşu la fel ca racheta lui, doar că în rest era albastră. Atunci şi-a dat seama că descoperise echipajul de astronauţi, pe care în urmă cu ceva timp îl văzuse la televizor decolând de pe Pământ. Plin de fericire şi de entuziasm că şi-a îndeplinit „misiunea”, a alergat ȋn sărituri (căci era totuşi pe lună) spre astronauţi, pentru a le povesti totul: cum a găsit biletul lor, cum a construit racheta şi cum a călătorit cu ea până aici pe Lună. După această povestire extraordinară, George i-a invitat să urce cu el în rachetă şi să plece spre Pământ. Chiar dacă era destul de mică, au reuşit să intre cu toţii înăuntru. După o călătorie lungă şi înghesuită, aceştia au ajuns acasă cu bine. 

      George a fost dus la sediul NASA unde a fost premiat cu o medalie lucioasă din aur alb şi i s-a oferit un loc de muncă la NASA. Cu toate acestea, el nu a acceptat, spunându-le : „Sunt doar un puşti de 14 ani... Şi, în plus de asta, trebuie să îl ajut pe bunicul să îşi facă altă magazie”. Cu toţii au râs cu gura până la urechi şi l-au dus pe băiat acasă în siguranţă. Familia lui a fost mândră de el, chiar dacă dispariţia lui nu a fost deloc pe placul mamei sale. Dar aceasta este altă poveste…

 

 

 

 

 


 Iftimoaea Darius

Școala Gimnazială Hangu Suceava

 

Mama mea

 

E mama cea cu ochi albaștri și senini

Ce mă privesc, cu dragoste mereu,

E mama cu parfum de flori și crini

Minune dragă sufletului meu.

 

Mă uit la părul ei bălai

Prins într-o roșie năframă

De-aș colinda prin munți și văi

N-aș mai găsi o altă mamă,

 

La fel de blândă și frumoasă

Cu chipul dulce, ca de înger

Cu vorba caldă și duioasă

Cu glasul numai dor și cântec.

 

Dar vai! Dacă mam-ar lipsi

Florile s-ar spulbera

Eu pe pământ m-aș rătăci

Și cerul s-ar întuneca.

 

Nici nu știți cât o-ndrăgesc,

Iar acum, că-i primăvară,

Aș dori să-i mulțumesc,

În vers, pentru prima oară.

 

 

 

Mocanu Clara

Colegiul Național Pedagogic „D. P. Perpessicius”, Brăila

 

Mica rază de soare

 

            Demult, Soarele era o planetă, nu o stea. Într-o zi, s-a născut o rază de soare frumoasă și pasionată de muzică. De aceea, mama ei a numit-o Rambolia, care în limba soreană însemna „inimă de muzician”.

            Rambolia a crescut atât de mare încât ajunsese la înălțimea unei raze adolescente. Acum putea să își îndeplinească marele vis, acela de a cânta la pian. În câteva secunde sorești, a ajuns în Halede, orașul muzicanților, unde era o școală de muzică. Brațe deschise de bun venit se întindeau cât vezi cu ochii, dar repede s-au închis când au descoperit dificultatea Ramboliei: nici nu începea bine că se și încurca în note. Vă întrebați de ce o acuz pe Rambolia încă de la început? Eu vă spun uite așa: toată lumea putea cânta trei de Do, doar ea, de fiecare dată, cânta Do, Do, Mi!

Într-o zi, Rambolia cânta cântecul „Raze, raze, tu aștepți”. Atunci, școala a luat foc. Toți strigau în gura mare:

‒ Foc aștept! Ficora fic! Alianța ferie!, spuneau profesorii.

            Ce spuneau ei era în limba soreană, așa că nu pot să vă zic ce înseamnă mai exact.

            Rambolia era și ea foarte îngrijorată, dar totodată și fericită pentru că ei îi plăcea mai mult să compună cântece singură.

‒ Odemain ruso! Panica romero alamar so i et ara moje rastole ricaso!, o tot certa mama pe Rambolia pentru că nu a mers cu profesorii să învețe în altă parte.

‒ Calmo mari! Duelo raza!, a liniştit-o Rambolia.

            Într-o noapte cristalină, Rambolia privea pe fereastră și se gândea la următoarea zi, când își aduse aminte că sora ei, Ralia, care înseamnă dulce-acrișor, îi spusese să îi hrănească experimentul ei, o bulă negru-gri care transforma orice în picături de ulei. Deodată, îl văzu pe reporterul planetei apropiate într-o limuzină de un verde imaculat parcând lângă stația de rachete marca „Rimola”. Oare ce căuta acolo?

‒ Zipuzip! Zipuzip!, s-a auzit experimentul care o făcuse pe Rambolia să uite de reporter.

            Peste câteva zile a început luna aprilie. În această lună, fiecare rază își decora casa cu straie de argint. Rambolia nu o ajuta pe mama ei la decorat. Stătea pe canapea și se uita la știri. Acolo află de ce în urmă cu câteva zile venise reporterul la stația de rachete.

            Cu mult timp înainte de a apărea soarele, luna și stelele trăiau niște grupuri de meteoriți. Atunci când au început să apară, meteoriții au zis: „Nimeni nu calcă pe proprietatea noastră!” De atunci, ei au venit în fiecare an să ia bogățiile planetelor. De exemplu, lui Neptun s-au gândit să îi zică: „Îți luăm vânturile care suflă cu peste 1500 km pe oră”, lui Uranus i-au luat 13 dintre inele, de Saturn nu mai zic că i-au luat 53 de sateliți.

            Ei, de aceea venise reporterul la stație. Să afle ce va urma.

            Dacă tot vorbim de meteoriți, eu vă spun că peste câteva zile era rândul Soarelui. Întâmplător, limba meteoriților este limba noastră, deci să vă zic la ce s-au gândit ei.

‒ De ce mai stau planetele aici?, a întrebat mânios slujitorul de onoare al regelui Rac-balonuli, șeful meteoriților.

‒ Liniște!, tună Rac-balonuli.

‒ Dar șef-f-fu! Orice am face ele nu pleacă. Vor r-r-rămâne aici pe vecie, a spus un slujitor.

‒ Gardian Severus, prinde slujivorbărețul ăla și du-l în temniță! Cu mare drag te liniștesc, slujitor de onoare, pentru că am un plan. Peste câteva zile dăm din nou lovitura pe o planetă sclipitoare. Acea planetă e foarte importantă pentru restul plane... scuze!, dar cuvântul e cam rău în astfel de situații, a spus Rac-balonuli.

‒ Ce bine! Bine, bine, totul e bine și ura, și ura peste tot!, se înflăcără Rafileti, poetul regal.

‒ În temniță. Ai auzit?, tună regele. Când voi ajunge acolo voi fura lumina fără de care nimeni nu poate trăi.

            Sper că știți despre cine vorbește când a spus „sclipitoare”. Dacă tot am pornit cu metehoții ăștia, de ce să nu vă spun și cum s-a desfășurat pregătirea de furt.

‒ Drepți! La stânga, marș! Stop! Câte doi în coloană. Câte patru. Câte unul trageți în altul în timp ce celălalt se ferește. Faceți schimb, a ordonat instructorul de luat bogățiile planetei.

‒ Înainte, marș! Asta trebuie să le spui! Instructor, în temniță!, a ţipat Rac-balonuli.

            Acum să vedem ce a făcut Rambolia în această privință. Oare o să se lase bătută părăsind Soarele? Haide să vedem dacă acționează sau nu.

            Rambolia a mers la San Oradea, orașul militarilor și a încercat să copieze antrenamentul lor. Nimeni nu a zis nimic în privința asta. Urmă orașul Halende, unde a combinat ce a copiat de la militari cu un cântec învățat de ea.

            Veni ziua furtului de lumină. Rambolia avea un pian din praf stelar. Inamicii au urcat în nave cu lasere și mitraliere. Cu toții erau pregătiți.

‒ Aaaaa!, a început să se audă din orașul Soremilo.

‒ Aaaaa!, a început mai aproape de Iluzinești, unde locuia Rambolia.

‒ Aaaaa!, s-a auzit în sfârșit în Iluzinești.

‒ Rac-balonuli, Măria Ta, tu chiar faci meteoriții fericiți!

‒ În navatemniță cu tine! Severus, de ce angajez eu „buni de nimic”?

            Asta a fost destul pentru Rambolia.

‒ Terminatus!, țipă ea.

‒ Măi, măi, pe cine avem aici! Severus, ce facem noi adolescenților muzicanți?

‒ Îi închidem! Uite asta fa...

            Și nu apucă bine Severus să termine ce a avut de zis că Rambolia a început să cânte un vals lent. Acel vals îi împietri pe soldați, iar ceilalți meteoriți înlemniră. La mijlocul valsului, toți zburau într-un cerc amețitor deasupra Soarelui. Rambolia ajunsese la ultima parte a valsului. De data asta a încheiat fără să se încurce. A reușit! A salvat Soarele!

            Ei, copii, uite așa toți din Univers au numit Soarele, Regele Astrelor. Cei de pe Soare au transformat planeta într-o stea, ca să lumineze mai tare ca niciodată în cinstea Ramboliei, care   s-a hotărât să părăsească steaua și să se transforme într-o gaură neagră în centrul galaxiei. În schimb, Ralia văzând asta și-a zis „Eu am făcut o invenție extraordinară și sora mea mi-a luat locul de cea mai bună din galaxie! Nu-i corect!” Așa că Ralia s-a transformat în dinozaur. A mers pe Pământ și a dat naștere la cele mai ciudate creaturi, dinozaurii.

 



                                                                                                                  

        

              Petrea Ana-Maria

                                                                                  Şcoala Gimnazială „Ștefan cel Mare ”

                                                                  Focșani,Vrancea

                                                                              

 

                              Dorul de copilărie                          

 

 

Draga mea, copilărie!

De ce ești așa grăbită?

Tu, ești numai veselia,

Care mi-a fost dăruită.

 

Scumpii mei părinți mi-au spus

Că aceste zile multe,

Se vor duce spre apus

Și vor trece așa …de iute!

 

Parcă ieri am fost copil!

Îl aud mereu pe tata

Acum, a trecut subtil

De la o vârstă , la alta.

 

Timpul trece peste lume

Iar apoi duce cu el:

Povești multe,sfaturi ,glume,

Lăsând dorul singurel.

 

Vai, copilărie dragă!

Căt aș vrea să mai rămâi!

Și , din gând , să nu se șteargă,

Amintirile zurlii.