Translate

miercuri, 6 aprilie 2022

Premiile Editurii Arco Iris Brașov - Concursul Național de Creație Literară "Și eu știu să scriu!" 2022

                                                                                             

                                                                                               Toma George Nicușor

                              Vis de copil                                         

                                                            

Am convingerile mele,                       

C-o să zbor de mii de ori,                  

Chiar dacă nu printre stele,              

În mod sigur printre nori.

Eu doresc ,când voi fi mare,

Să mă fac cosmonaut

Și să depășesc hotare

Pân-atunci de netrecut.

Cine mă cunoaște bine,

Incurabil,visător,

A aflat chiar de la mine

Cum visez mereu să zbor. 

                                                                                                       

                                                                                   Guedenon Nira

 

                                                              Legenda Primăverii

                                                                (Zâmbetul uneşte)

 

Demult, tare demult, pe când Pământul era în stăpânirea zânelor, nu existau decât două anotimpuri: Vara şi Iarna. Fiecare erau conduse de câte o zână.

Aceste două zâne nu prea se plăceau, de fapt, deloc. Ele voiau să fie una mai puternică ca alta şi fiecare credea că cealaltă e inutilă.

Astfel, s-a iscat o ceartă aprigă, iar Pământul suferea şi era nefericit.

Legenda spune că o zână bătrână şi înţeleaptă, căreia nu-i convenea această gâlceavă, i-a venit o idee. A stat de vorbă cu Nenea Timpul şi s-a dus la cele două zâne, Vara şi Iarna, şi le-a spus:

‒ Nu trebuie să vă certaţi. Amândouă sunteţi la fel de puternice. Una fără alta nu aţi putea exista şi viaţa ar dispărea. Sunteţi foarte importante!

Zânele au înţeles şi şi-au cerut scuze una celeilalte.

‒ Îmi cer iertare, dragă Iarnă!, a spus zâna Verii.

‒ Nu. Eu îmi cer iertare, dragă Vară! Eu am început cearta. E vina mea.

‒ Ba a mea!

‒ Ba a mea!

‒ Gata! Ajunge!, strigă la cele două zâne Zâna Nopţii, prezentă la cearta lor împreună cu alte zâne. Am să o chem pe zâna înţeleaptă ca să vă lămurească din nou. Amândouă sunteţi vinovate.

Vara şi Iarna au tăcut o clipă şi apoi s-au îmbrăţişat.

Din bucuria lor a apărut o floare plină de lumină şi căldură din care s-a născut o nouă zână pe care au botezat-o Zâna Primăvara, un nou anotimp, un nou început al timpului din Univers.

Pământul s-a bucurat şi zâmbetul s-a răspândit pe toată planeta.



Pontoș Eunice Diana

Vis de copil

 

Vis de copil nemărginit

Pe un tărâm de stele pornit

O lume a vieții în multe culori

Comoară și zâmbet în micile flori.

 

Răsărit și apus, vis neschimbat,

Va luci și va-ntări sufletul curat.

O lume a vieții în mii de povești

În care mereu tu ai vrea să trăiești.

 

O lume în care visul curat

Din nou transformă trecutul pătat

O lume de basme, de vise și dor

Ce trăiesc în al nopților cor.

 

Să fii visător, să poți a zâmbi,

O lume mai bună să poți construi.

O lume de basm, de povești și de vis,

O lume a dragostei de neînvins.

 

                                                                                                                     Jecu Miruna

ZÂMBETUL UNEȘTE

                                                                

               Am așteptat 30 de minute ca să pot intra în sală. Se spune că „Actorii” au nevoie de mult timp ca să creeze un spectacol. Eu nu credeam asta, mai ales după ce am așteptat 30 de minute afară, în frig. Acesta era primul meu spectacol, prima dată când mergeam să vizionez o piesă de teatru într-o sală, și nu la televizor. În acea vreme, biletele costau mult mai mult decât acum. Dacă-ți permiteai să mergi la o piesă de teatru, erai bogat.

           Deja mă plictisisem de așteptat. Eram pe rândul 3, scaunul 15.

Nu aveam cea mai bună priveliște spre scena de acolo, dar era bine oricum. Nu era nevoie să vezi cel mai bine. Nu am vrut pe primul rând, deși era o grămadă de locuri libere pentru că de acolo nu se vede nimic. Mereu o să îți intre luminile în ochi, ceea ce nu te ajută cu nimic. Am preferat mai degrabă un loc mai la umbră, în colț. În fond, nu eu eram personajul! M-am așezat destul de bine și toți oamenii de pe primul rând parcă voiau deja să se termine spectacolul. Am început și eu să vreau același lucru. Nu mai aveam răbdare! Poate era mai bine dacă rămâneam acasă și mă uitam la cutia aia veche, pe care nici nu o pot numi televizor. Cred că ar fi fost același lucru. De fapt, am emoții!

           Iată că acum vine și cireașa de pe tort! Lângă mine s-a așezat o doamnă mai plinuță. Pe cine păcălesc?!... O doamnă CÂT ZECE ELEFANTI, care respira așa de tare încât îmi stricase tot cheful.

Și asta nu era suficient! Își ridica poșeta roșie - în acei ani poșetele roșii erau foarte populare - își scoase o cutie și o lingură, a deschis-o și  a început  să mănânce un aliment urât mirositor care părea dezgustător. Cine mănâncă la teatru!?!?

           Și nici ASTA nu era DESTUL... Mai și mânca cu gura deschisă. Am stat și m-am uitat la ea până când ochii mi s-au înroșit. Își întoarce capul cu o gușă uriașă și îmi observă privirea dezgustată, ceea ce nu era prea frumos din partea mea, dar nu părea să o afecteze. Nu termină de mâncat și începe a vorbi:

             -Știi... Ev ai mofc fiaost la sptcale das-tes.

            Eu nu răspund nimic. Mă jur că nu am înțeles ce a spus. Vede că eu nu dau niciun semn și se întoarce înapoi la mâncarea ei. Eu încă nu pot numi mâncare ceea ce înghite ea acolo. Asta chiar mi-a distrus tot cheful de spectacol. Acum mă gândeam ce bine era dacă rămâneam acasă și stăteam în patul meu moale îmbrățișându-mi perna în formă de inimioară.

Și cât de răi pot fi actorii! Chiar nu pot începe mai devreme?! Cred că sunt zece minute de când ne-am așezat.

              Dar asta nu era destul, în spatele meu se așezase un adolescent atât de neastâmpărat! Dădea în continuu cu picioarele în scaunul meu.Voiam să mă întorc la el și să îi spun să se oprească, dar nu puteam. Eram blocată de brațul gigantic al femeii care stătea lângă mine. Uneori mă întreb de ce așteptarea pare întotdeauna infinită? Voiam doar să văd  pentru prima dată un spectacol!

Uneori te intrebi, cât de greu poate fi un spectacol de vizionat? Păi, dacă nu știai raspunsul la întrebare, îți spun eu: FOARTE GREU.

               Eu eram gata obosită de atâta așteptare. Nu mai puteam. Chiar voiam să plec, dar am auzit:

               -Toți spectatorii să ia loc! Începe spectacolul!

               Aceste cuvinte m-au făcut să nu mai plec. Eram atât de fericită. Mi-am pus rucsacul înapoi pe scaun și m-am făcut comodă. În sfârșit, începea. Chiar credeam că nu o să mai  aud acele cuvinte.

Pentru mine spectacolul încă însemna o risipă de bani.

Așteptasem cam mult!

                Apoi luminile s-au stins. S-a lăsat o liniște infernală care inunda sala. Încă nu începuse nimic. Am așteptat ceva timp până când a început muzica. Era o muzică pe care o auzi în desene animat, muzică la trompeta care anunța intrarea unui rege în camera. Și atunci mi-am dat seama ce greșeală am făcut. Ce prostii am putut să spun! Atunci când s-a ridicat cortina, am observat greșeala. Câte prostii am putut să spun despre actori, când aceștia erau doar niște COPII! Cum am putut să spun asta?

              Atunci am realizat că eu, dacă aș fi fost în locul lor, aș fi tremurat toată  de frică, nu aș fi îndrăznit să  apar pe scenă, în fața unui public așa de numeros și recalcitrant, care nu avea răbdare și făcea gălăgie! Chiar le trebuia mult timp de pregătire, dar tot nu îmi dau seama cum nu am putut să nu fiu mai atentă.

              Și atunci spectacolul a început.

              Era un copil care își spunea replicile cu greutate.

Se înroșise tot! Adolescentul din spatele meu a început să râdă de el. Mă uitam la acel copil pierdut în râsetele adolescenților din sală. M-am uitat la privirea lui inocenta care se uita prin toata sala să găsească un pic de susținere.

              A început să se uite la mine și eu atunci i-am zâmbit. Am început să simt cum curajul i-a revenit din nou. A început să își spună replicile foarte bine, fără nicio problemă, și totul, datorită acelui zâmbet.... Acel zâmbet i-a readus tot curajul. Acel zâmbet l-a reunit cu ceilalți copii... Și cu publicul! Și acum mi-am dat seama: cu un singur zâmbet se pot face minuni. Eu, cu zâmbetul meu, pătrunsesem în lumea lui și el, o luminase pe a mea!

              Da! Avea dreptate mama. Zâmbetul unește!







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu